مراقبت از قلب در میانه مشکلات
گاهی مشکلات و سختیهای زندگی، چنان امید را از دل ها فراری میدهد که تمام وجود آدمی را یأس فرا میگیرد. ناامیدی باعث توقف زمان و دور شدن از فعالیتهای روزانه خواهد شد، به گونهای که قلب انسان به سردخانهای بیحرکت تبدیل شده و شادی و رضایت رخت برخواهد بست. مهمترین مسئله این است که چگونه می توانیم در میان این مشکلات، از سرزندگی و نشاط قلب خود مراقبت کنیم؟ قلب زنده میتواند قلبهای مرده را نیز احیاء کند.
مراجعه به متخصص
در زمانی که بیماری برا انسان عارض میشود، اولین مرحله درمان، مراجعه به متخصص جهت پیدا کردن مشکل و ارائه راه حل برای درمان آن است. در ناملایمتها و دشواریهای زندگی هم مراجعه به متخصص و کارشناس، بسیار موثر است. قرآن کریم بهترین نسخه و اهل بیت(ع) بهترین و موثرترین کارشناسان برای بهبود وضعیت همه ما هستند. تمسک و پیروی از آنان زمینه خوشبختی و سعادت ما را فراهم خواهد کرد؛ چنان که پیامبر اکرم حضرت محمد(ص) میفرماید: «همانا من در میان شما دو چیز گرانبها می گذارم، که اگر به آنها چنگ زنید هرگز پس از من گمراه نشوید: کتاب خدا و عترت من أهل بیتم.» قرآن کریم و اهل بیت(ع) چراغهای روشنایی بخش هدایت بشر هستند که همراهی و تبعیت از آنان سبب سعادت و جدا شدن از ضلالت خواهد شد.
دنیا و سختی، به هم پیچیده و جدا نشدنی
قرآن کریم و اهل بیت(ع)، وجود مشکلات و سختیها در دنیا را امری گریز ناپذیر میدانند که میتواند زمینه رشد و سعادت فرد را فراهم کند. انتظار دنیایی عاری از مشکلات، امری غیر واقعی است، زیرا بنای دنیا بر سختیها و مشکلات گذاشته شده است، چنانکه امام علی(ع) در این باره میفرماید: «دنیا سرایی است که در لابه لای بلاها و مشکلات پیچیده شده و به غدر و نیرنگ و بی وفایی معروف است.» آیات قرآن کریم هم زندگی انسان در دنیا را جدای از بلا و سختی نمیداند و در آیه 4 سوره بلد میفرماید: «راستی که ما انسان را در سختی و رنج و مشکل آفریدیم.» مشقتها و سختیهای دنیا پیوندی همیشگی با انسان خواهند داشت که معمولا انسان های بزرگ و موفق، این تهدیدها را به فرصتی برای رشد تبدیل میکنند.
احیای قلوب در سیره امام رضا(ع)
امام رضا(ع) به عنوان الگوی بارزی از مقاومت در برابر مشکلات و سختیها، تنها راه نجات انسان از سختی ها و مشکلات را پیمودن راه توحید و خداباوری میداند که پیروی از اهل بیت(ع) شرط لازم این مسیر است چنانکه در حدیث سلسلةالذهب پرده از کلام الهی بر میدارد که: کلمه لا اله الا اللّه حصار من است و هر کس وارد حصار من شود از عذابم در امان است. سپس در ادامه می فرماید: «اما این شرط هایی دارد و من از شرط های آن هستم».
بنابراین، زنده نگه داشتن یاد ائمه اطهار(ع) در زندگی و پیروی از دستورات آنها نه تنها باعث جلب رحمت و مغفرت از سوی خداوند متعال خواهد شد بلکه باعث حیاتی مجدد و احیای قلبها خواهد شد، چنان که امام رئوف حضرت رضا(ع) فرمودند: «هر که در مجلسی بنشیند که در آن یاد ما (اهل بیت) زنده می شود، قلبش، در روزی که قلبها میمیرند، نمیمیرد.»
حقیقت زنده نگه داشتن یاد اهل بیت(ع) در یادگیری معارف دینی و استفاده از آنها در زندگی جلوه می کند؛ از همین رو امام رضا (ع) فرمودند:«رحمت خدا بر بنده ای که امر ما را زنده کند. دانشهای ما را فرا گیرد و به مردم بیاموزد. اگر مردم زیباییهای سخنان ما را می دانستند از ما پیروی می کردند».
سبک زندگی اهل بیت(ع) نه تنها باعث تغییر دیدگاه ما نسبت به مشکلات و سختی ها خواهد شد بلکه به ما این امکان را خواهد داد که همانند آنان از این مشکلات و سختی ها در جهت ارتقاء درجه و معنویت خود استفاده کنیم.
نظر شما